+905491070700Free Consultation
Pazartesi - Cumartesi9:00 - 18:00
+905491070701Dental Diseases Information
Teknoloji, medikal sektöre yeni materyaller kazandırmaya devam etmektedir. Geçmişte çok kullanılan metal destek hem ışık geçirmediği hem de diş eti ile uyumlu olmadığı için yerini zirkonyuma bırakmıştır. Zirkonyum son yıllarda çok tercih edilen bir altyapı haline gelmiştir.
Estetikte dişlerin beyaz bir görüntüye kavuşturulması yetmemektedir. Hazırlanan dişlerin tıpkı gerçeği gibi bazı varyasyonlara sahip olması gerekmektedir. Gerçek dişin kenarlarına doğru gidildikçe ışık geçirgenliği artmaktadır. Böyle doğal bir görüntü yakalayabilmek için kullanılan materyallerin özelliklerine dikkat edilmelidir.
Dişlerde katı ve ruhsuz beyaz bir görüntünün önüne geçmek için saydam yapıda olan zirkonyum tercih edilmektedir. Böylece hasta doğal diş görünümüne sahip olmaktadır.
Diş etlerinde yaşlılık veya farklı etmenlerden dolayı çekilmeler meydana gelebilmektedir. Diş etiyle olan uyumu sayesinde zirkonyum kaplamalar ilerleyen yıllarda hem sağlık hem de estetik açıdan bir sorun teşkil etmemektedir. Metal destekli kaplamalarda görünen diş eti kararmasına zirkonyum kaplamalarda rastlanılmamaktadır.
Zirkonyum, içerisinde metal bulundurmadığından dolayı ağızda kötü bir koku oluşturmamakta ve tat duyusunu etkilememektedir. Doku dostu bir madde olduğu için alerji yapmamaktadır.
Zirkonyum yalıtım özelliği ile sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesinde yaşanabilecek sorunları en aza indirmektedir.
Zirkonyum Diş Kaplama Hangi Durumlarda Tercih Edilir?
Kaplama yapılacak diş veya dişlerin durumuna bağlı olarak hangi tedavinin uygulanacağına uzman hekim tarafından karar verilmektedir.
1. Sağlıklı Bir Ağız ve Diş Yapısı İçin: Zirkonyum tek diş kaplamalarda, azı dişlerin restore edilmesinde, implant dişlerin onarılmasında, çarpık dişlerin tedavisinde ve köprü yapımlarında uygulanabilmektedir. Hareketli protez kullanmak istemeyen ve yeterli dayanak dişlere sahip olan hastalarda da yaygın olarak kullanılan bir tedavi yöntemidir.
2. Estetik Bir Gülüş İçin: Dişlerde katı ve ruhsuz beyaz bir görüntünün önüne geçmek için saydam yapıda olan zirkonyum tercih edilmektedir. Böylece hasta doğal diş görünümüne sahip olmaktadır.
Diş etlerinde yaşlılık veya farklı etmenlerden dolayı çekilmeler meydana gelebilmektedir. Diş etiyle olan uyumu sayesinde zirkonyum kaplamalar ilerleyen yıllarda hem sağlık hem de estetik açıdan bir sorun teşkil etmemektedir. Metal destekli kaplamalarda görünen diş eti kararmasına zirkonyum kaplamalarda rastlanılmamaktadır.
Zirkonyum, içerisinde metal bulundurmadığından dolayı ağızda kötü bir koku oluşturmamakta ve tat duyusunu etkilememektedir. Doku dostu bir madde olduğu için alerji yapmamaktadır. Zirkonyum yalıtım özelliği ile sıcak ve soğuk gıdaların tüketilmesinde yaşanabilecek sorunları en aza indirmektedir.
Hastalar kendi dişlerinin kaplamanın altında çürüyebilme ihtimali olup olmadığını merak etmektedirler. Diş temizlendikten sonra kaplama yapıldığı için dişin özünde bir çürüme mümkün değildir.
Dişin yüzeyinde yaşanabilecek sorunlar ise zirkonyum porselen kaplama ile en aza indirilmektedir. Dış yüzeyi porselenden hazırlanan zirkonyum kaplama kaygan ve pürüzsüz bir yapıda olacaktır. Bu pürüzsüz yapı diş taşlarının oluşmasını ve lekelenme sorunlarını büyük ölçüde azaltmaktadır.
Tedaviye başlamadan önce ağız içi detaylı şekilde muayene edilmektedir. Panaromik röntgen ve fotoğraflar çekilerek detaylı bir plan haritası hazırlanmaktadır. Yol haritası hazırlandıktan sonra ilk yapılması gereken hastanın ağız içi hijyenin üst seviyeye çıkartılması olacaktır. Sonrasında hastanın diş etinde rahatsızlık olup olmadığı kontrol edilmektedir. Diş etinde sağlıklı ve estetik bir görüntü için çalışmalar yapılmaktadır.
Her şey uygun hale geldikten sonra hastaya lokal anestezi uygulanmaktadır. Lokal anestezi altında dişler belirli oranda kesilerek küçültülmekte ve koruyucu tabakalardan arındırılmaktadır. Bu işlem ağrısız bir işlemdir.
Şekillendirme sürecinden sonra istenen tasarıma uygun şekilde ölçü alınmaktadır. Alınan ölçülere göre laboratuvarlarda zirkonyum temelinin üzerine porselen tasarım hazırlanmaktadır. Dişlerin durumuna göre yaklaşık bir hafta içerisinde hazırlanan tasarımın daimi olarak yapıştırılması beklenmektedir. Daimi yapıştırma işlemine kadar küçültülmüş dişlerin estetik olmayan görüntüsü için geçici kaplamalar kullanılmaktadır. Daimi diş uygulamasına geçmeden önce maksimum memnuniyetin yakalanabilmesi için birkaç kere prova alınmaktadır.
Zirkonyum Diş Kaplama: Antalya’daki Kliniğimizde Uygulanan Zirkonyum Sonrası Hassasiyet Olur Mu?
Kaplama yapıldıktan sonra dişlerde yaklaşık bir ay kadar bir hassasiyet süresi yaşanmaktadır. Dişlere alışıldıktan sonra hassasiyet kaybolmaktadır.
Diş etinin eski halini alması ise dişlerin kesilerek küçültülmesi işleminden yaklaşık on gün kadar sonra gerçekleşmektedir.
Hastanın tedaviden sonra üç saat süre ile bir şey tüketmemeleri beklenmektedir. İlk haftalarda sert gıdaların bıçakla kesilerek yavaş yavaş tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
Kaplamalar dişlerin ölçüleri alındıktan sonra üretilir. Her kaplama hastanın diş ve ağız yapısına uygun ölçümlerde üretilir. DentaFLY olarak zirkonyum kaplamalarda her hastaya özel diş kaplamalarını kendi laboratuvarımızda üretiyoruz.
Zirkonyum dişin nasıl göründüğünü belirler. Bu açıdan, zirkonyum kaplamanın diş boyutlarına uygun ölçülerde yapılması çok önemlidir. Ayrıca zirkonyum kaplamalarda diğer dişlerle uyumlu renkler kullanılması dişin gülüş estetiği açısından iyi görünmesini sağlayan önemli bir unsurdur.